In memoriam Rabbijn dr. Leo Mock

In memoriam Rabbijn dr. Leo Mock

Archieven

Nieuws

Door Bas van den Berg op 12 september 2023

11 augustus 1968 – 31 augustus 2023.

Tot onze verbijstering en vol ongeloof ontvingen we op donderdag 31 augustus het droeve bericht dat rabbijn dr. Leo Mock, bestuurslid van Stichting PaRDeS en trouw lid van de redactie van Tenachon was overleden. Leo was in de kracht van zijn leven. Hij is 55 jaar geworden. Een groot verlies voor zijn vrouw Yael, voor hun vier dochters en voor velen in de brede Joodse gemeenschap, en in gemeenschappen waar de ontmoeting tussen jodendom en christendom een levende zaak was (o.a. in het OJEC).

Op vrijdag 1 september hebben we Leo begraven op de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel. Honderden mensen waren daarbij aanwezig.

Met zijn heengaan verliezen wij als PaRDeS een geliefd bestuurslid, een gewaardeerd redactielid en een inspirerende denker, schrijver, onderzoeker en leraar.

Leo was vanaf 2006 betrokken bij Tenachon, eerst als projectleider van de serie over de Psalmen en vanaf 2010 als redactielid van de huidige serie, ‘Tora in de westerse cultuur’. In 2010 is hij bestuurslid geworden van Stichting PaRDeS.

Zijn laatste bijdrage voor Tenachon schreef hij samen met Henk Scholder, ‘Land als levensgrond’ (#57, maart 2023), waaruit zijn motivatie spreekt om samen met anderen op te trekken:

Het land Israël is een concrete plek waar aan een samenleving gebouwd kan worden volgens de richtlijnen van de Tora. Maar dit particuliere verhaal heeft ook een universele betekenis: voor alle mensen is het leven op aarde voorwaardelijk. Door het falen van mensen in de generaties van Noach en ten tijde van de Torenbouw is de universele opdracht aan de mens, noodzakelijkerwijs, overgegaan in een particuliere opdracht aan Abraham. Door Abraham af te zonderen en met hem een verbond aan te gaan, wil God, omdat het met de mensheid als geheel niet was gelukt, Zijn bedoelingen kenbaar maken aan Israël, Zijn volk. En dat Israël als positief voorbeeld dient als licht voor de volkeren wanneer het Verbond en de daaruit voortvloeiende samenleving daar gerealiseerd wordt. Met als uiteindelijke doel alle mensen te bereiken. Want: ‘Aan de Eeuwige behoort het land en wat haar vervult, de wereld en wie daarop zijn gezeten’ (Ps. 24:1).

Leo Mock was een groot geleerde. Leo lernde bij verschillende Talmoedscholen en studeerde Joodse geschiedenis aan de Bar-Ilan Universiteit en oude geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In december 2015 promoveerde hij cum laude aan Tilburg University op een proefschrift, getiteld: ‘Het begrip Ruach Ra’a in de rabbijnse responsa literatuur van na 1945: een case study in de relatie tussen kennis over de fysieke wereld en traditionele kennis’.

Leo Mock heeft vele publicaties over jodendom op zijn naam staan. Voor Crescas verzorgde hij, naast zijn columns voor de website, diverse Rabbinica-cursussen. Sinds zomer 2012 was hij adviseur Joodse Zaken van Beth Shalom. Aan Tilburg University was hij docent Judaïca. Ook onderwees hij vanaf 2005 Talmoed en rabbijnse literatuur aan het Levisson Instituut, een opleiding voor rabbijnen en leraren voor de Liberaal Joodse Gemeente.

Voor veel studenten was hij een geliefd docent die opviel door zijn groot gevoel voor humor en ook door zijn zeer brede en gedetailleerde kennis op vele terreinen.

Als bestuur van Stichting PaRDeS en als redactie van Tenachon zijn wij zeer bedroefd over zijn heengaan. Wij leven mee met zijn vrouw en kinderen. Zijn gedachtenis mogen velen tot zegen zijn!

Bas van den Berg, voorzitter Stichting PaRDeS

Marcel Poorthuis, bestuurslid PaRDeS

Henk Scholder, projectleider Tenachon

Niek de Wilde, redactie Tenachon

In memoriam
Onderwerp(en):
Label(s):
©2024 Stichting PaRDeS | Privacy | Disclaimer
envelopephoneclockmagnifiercrossmenu