De gouden koepel

De gouden koepel

Archieven

Nieuws

Door Harry Polak op 4 april 2023

De gouden koepel

Als je foto’s ziet van Jeruzalem dan valt onmiddellijk het goudkleurige dak van de Dome of the Rock, de Rotskoepel op. Het werd ooit gebouwd rond het jaar 690 door de Omajaden, een clan afkomstig uit het Saoedische schiereiland, die toen zetelden in Syrië.

Er zijn diverse theorieën in omloop over de reden om de Rotskoepel te bouwen. Eén daarvan is dat de islamitische Omajaden op die manier religieuze concurrentie wilden aangaan met de heilige steden Mekka en Medina. Jeruzalem is vanuit Syrië heel wat dichterbij dan Saoedi-Arabië en de Al Aksa-moskee, vlak naast de Rotskoepel is de derde heilige plaats van de islam. Dus de moeite waard voor een pelgrimstocht. Een andere theorie gaat er vanuit dat de Omajaden door de grote Rotskoepel te bouwen de grandeur wilden tonen van de islam ten opzichte van het christendom. Christenen waren in die tijd heel prominent aanwezig in het Midden-Oosten. Iets wat je je nu nauwelijks kunt voorstellen.

Zowel de Al Aksa-moskee als de Rotskoepel zijn gebouwd op de plek waar de (tweede) Joodse Tempel stond, die lang geleden werd verwoest door de Romeinen. Het jodendom was in de periode van de islamitische veroveringen in de ogen van christendom en islam een quantité négligeable geworden, dus verwaarloosbaar. Het had afgedaan in de ogen van de andere twee monotheïstische religies. Zowel christendom als islam beschouwden zich als de opvolgers van het jodendom. Het christendom heeft nog sterke wortels in het jodendom en daar zijn veel christenen zich van bewust. Van de islam kan je dat niet zo duidelijk stellen. In ieder geval beschouwen moslims zich allerminst schatplichtig aan het jodendom. 

  

Onlangs zag ik een gefotoshopte afbeelding langskomen van het zicht op Jeruzalem vanuit de lucht. De gouden Rotskoepel is daarop verdonkeremaand, terwijl de Klaagmuur (of beter: de Westelijke Muur) goed zichtbaar is weergeven. De foto is populair onder nationalistisch-religieuze Joden in Israël. Uit die groep komen de kolonisten voort die met niet ingehouden fanatisme zich vestigen in Judea en Samaria, doorgaans de Westoever genoemd. Terzijde: niet iedere Israëli die op de Westoever woont, hoort tot die kringen. Er wonen ook mensen die daar naartoe zijn getrokken vanwege de lage woonkosten, de rust en de ruimte.

De fans van de gefotoshopte foto zonder Rotskoepel willen niets liever dan de Joodse Tempel herbouwen. Dat gaat niet vanwege de aanwezigheid van de Al Aksa-moskee en de Rotskoepel. In hun ogen hadden die daar nooit gebouwd mogen worden. Maar gedane zaken nemen in dit geval geen keer. Daar doen deze lieden echter niet aan. Als hun opvattingen niet stroken met de realiteit dan is dat jammer voor de werkelijkheid.

De Israëlische overheid staat garant voor de vrijheid van godsdienst. Christenen kunnen tijdens Pasen hun veertien staties aflopen, dus de weg die Jezus met het kruis op zijn rug zou hebben afgelegd. Om daarna aan datzelfde kruis de doodstraf te ondergaan die door de Romeinen (!) was opgelegd. Moslims kunnen op dit moment tijdens de heilige maand Ramadan in groten getale in de Al Aksa-moskee en Rotskoepel al vastend bidden. Bidden is iets wat Joden niet is toegestaan op de Tempelberg om ellende met moslims te voorkomen.

Joden hebben hun Klaagmuur, onderaan de Tempelberg, waar op de negende van de maand Aw wordt getreurd over de vernietiging van tweede Tempel die bovenop de Tempelberg stond. Het jodendom wist na verwoesting van dat heiligdom in Jeruzalem te overleven, dus zónder de Tempel met de naar mijn smaak nu volstrekt achterhaalde offerdiensten. Als de fanatieke types die koste wat kost de derde Tempel willen bouwen hun zin krijgen, is het maar de vraag of het jodendom dát overleeft.  

Onderwerp(en):
©2023 Stichting PaRDeS | Privacy | Disclaimer
envelopephoneclockmagnifiercrossmenu