Cursus Exodus 2023-24 met rabbijn Dr. Tzvi Marx

25 oktober 2023 @ 13:45 - 15:30

De vorming van het "volk" Am Jisroel in Exodus.

Gestart: woensdag 6 september 13.45-15.30 uur.

Vervolgdata:

najaar 2023:        13 sept; 25 okt; 8 & 29 nov; 6 & 20 dec.

voorjaar 2024     10, 17 & 31 jan; 14 & 28 feb; 13 & 27 maart.

De Torah wordt volgens de Bijbel aan het volk Israël gegevenop de berg Sinai. Dus niet vanzelfsprekend bedoeld voor alle volkeren. Dat het wél zo is, concludeert de Mechilta, een van de klassieke boeken in de Joodse uitlegliteratuur. De Torah wordt op de berg Sinai, in de woestijn geschonken, niet in het Land Israël, maar in "no man’s land" zo gezegd. Via Israel is de Torah doorgegeven aan allen die geïnspireerd zijn om Torah te leren en wellicht ook na te volgen.

De overgang van slaven tot een vrij volk is niet zonder teleurstelling en tegenvallers, zoals de desastreuse episode van het Gouden Kalf. Hoe blijft een volk vrij en gelovig in een monotheistische god die de afgodsdienst wil afschaffen, terwijl dit een volk is dat honderden jaren gewend was in Egypte binnen een afgodscultuur te leven? Hoe koester je die visie en het verlangen om verantwoordelijkheid te dragen en om niet bang te zijn voor alle collectieve risico's en gevaren?

In het laatste deel van Exodus vanaf Parasja Ki Tisa in hoofdstuk 30 zullen wij die tragedie volgen en hoe het verder gaat met dit “pilotproject”. De bouw van de tabernakel (mishkan) biedt mogelijk een verzoening voor een volk dat een concrete heerlijkheid wil ervaren en niet een abstracte. Daarna zullen wij verder lezen in het boek Leviticus en zien hoe de priesterlijke bureaucratie zich ontwikkelt en hoe morele lessen in de rituelen worden geïntegreerd.

Verplicht is het aanschaffen van:

de Bijbelteksten Exodus (Shemot) en Leviticus (VaYikra) met het commentaar van Rasji in de Nederlandse vertaling van rabbijn Onderwijzer. (uitg. Nederlands_Israelitisch Kerkegenootschap, Amsterdam).

Op 6 september beginnen wij  bij Ex. 30: 11.

Doelgroep en methode

De cursus is bedoeld voor mensen die belangstelling hebben voor religie en/of levensbeschouwing, ethiek en zingeving. Ook voor diegenen die in de intellectuele en spirituele diepte van het Jodendom willen duiken en die open staan voor uitwisseling van hun religieuze intuities en visies met anderen. Allemaal in een ontspannen sfeer waarin religie niettemin “bloedserieus” genomen wordt. De cursus is ook geschikt voor mensen die tevoren geen Joodse cursussen hebben gevolgd, omdat de lesmethode modulair is.

Wie is rabbijn dr. Tzvi Marx?
Gewijd als rabbijn bij de Yeshiva University (NY) en gepromoveerd aan de KTUU (Utrecht) over Handicap en Halacha.
Geboren in Frankrijk, opgegroeid in NYC, woonde in Jeruzalem, en kwam naar Nederland in 1996.
Hij was docent Jodendom aan de Radboud Universiteit, de Hogeschool Windesheim Utrecht/Zwolle en bij diverse leerhuizen. Was ook verbonden aan het Genootschap Nederland-Israël en aan het OJEC (Overleg Joden en Christenen).
Tzvi was voorheen directeur van de Folkertsma Stichting voor Talmudica en directeur onderwijs bij het Shalom Hartman Institute Jeruzalem. Nu is hij zzp-er, o.a. als medewerker van PaRDeS.

Plaats:

de THOMAS, Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam

Prijs:

Aanmelden:

Je geeft je op door een e-mail te sturen aan tzmarx@gmail.com en tevoren het bedrag over te maken aan
NL 80 RABO 0129 9836 59 t.n.v. Stichting PaRDeS, onder vermelding van je e-mailadres en ‘Exodus’.

Doelgroep en lesmethode:

De cursus is bedoeld voor mensen die belangstelling hebben voor religie en/of levensbeschouwing, ethiek en zingeving. Ook voor diegenen die in de intellectuele en spirituele diepte van het Jodendom willen duiken en die open staan voor uitwisseling van hun religieuze intuïties en visies met anderen. Allemaal in een ontspannen sfeer, waarin religie niettemin ‘bloedserieus’ genomen wordt. Omdat de lesmethode modulair is, is het ook geschikt voor mensen die eerder geen Joodse cursussen hebben gevolgd.

Nadere informatie over de cursus: Tzvi Marx, 06 42229139 of tzmarx@gmail.com

Download de flyer.