« Alle Evenementen

Cursus Exodus

22 maart 2023 @ 13:45 - 15:30

De vorming van het "volk" Am Jisroel in Exodus.

De Torah wordt volgens de Bijbel aan het volk Israël gegeven op de berg Sinai.  Dus niet vanzelfsprekend bedoeld voor  alle volkeren.

Dat het wél zo is, concludeert de Mechilta, een van de klassieke boeken in de Joodse uitlegliteratuur. De Torah wordt op de berg Sinai, in de woestijn geschonken, niet in het Land Israël. In "no man’s land" zo gezegd. Via Israël is de Torah doorgegeven aan allen die geïnspireerd zijn om Torah te leren en wellicht ook na te volgen.

Nog moeilijker dan de ethische ontwikkeling van het individu, hetgeen in Genesis de focus is, komt in de volgende fase aan bod. In de Torah gaat het dan over hoe je een volk tot een ethisch en moreel niveau brengt. Een volk is niet gewoon een collectie van individuen, maar is een "orgaan" met zijn eigen patronen, behoeften en obstakels.

Het eerste moment is het proces van uittocht uit de slavernij, als een slavenvolk dat vanuit vernedering en oppressie tot een heilig volk moet worden en niet tot terroristen.  Maar dan komt het nog moeilijker stadium: hoe blijf je vrij? Hoe koester je de visie en het verlangen om verantwoordelijkheid te dragen en niet bang zijn voor alle collectieve risico's en gevaren? Die zijn politiek, militair, economisch, sociaal en psychologisch. Er is geen precedent waarop men zich kan beroepen. Dus moet er veel creativiteit op gang komen.

In Exodus neemt de EEUWIGE, bij wijze van spreken, een risico met een heel volk, hetgeen als een pilotproject voor de mensheid gezien zou kunnen worden. Het is de weg van een volk in wording. Het is de weg van Pesach naar Shawoeot, van exodus naar openbaring, van Egypte naar Sinai. En dat allemaal als voorbereiding voor de ultieme weg naar het beloofde Land Israël.

Verplicht is het tevoren aanschaffen van de Bijbeltekst Exodus (Shemot) met het commentaar van Rasji in de Nederlandse vertaling van Rabbijn Onderwijzer. (uitgegeven door het Nederlands_Israëlitisch Kerkgenootschap, Amsterdam. ISBN 90-71727-22-X).

Meer weten? Bel: 06 42229139 of mail met tzmarx@gmail.com

Inleider: Rabbijn dr. Tzvi Marx

Wie is rabbijn dr. Tzvi C. Marx?  

Een zelfstandig onderwijzer op het gebied van het Jodendom: Gewijd als rabbijn bij de Yeshiva University (NY) en gepromoveerd aan de KTUU (Utrecht),  was hij docent Jodendom aan de Radboud Universiteit, de Hogeschool Windesheim Utrecht/Zwolle en bij diverse leerhuizen. Hij was verbonden aan het Genootschap Nederland-Israël en aan het OJEC (Overleg Joden en Christenen). Hij is bestuurslid van de Stichting Trialoog; voorheen was hij directeur van de Folkertsma Stichting voor Talmudica en directeur onderwijs bij het Shalom Hartman Institute in Jeruzalem. Nu is hij medewerker van PaRDeS.

Data Voorjaar 2023

Woensdag:

11 en 25 januari;  8 februari en 22 februari;  8 en 22 maart;  19 april

Tussentijds instromen? Dat kan. Neem contact op met de docent.

Tijd:

13.45 - 15.30 uur

Plaats:

de THOMAS, Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam

Prijs:

€ 160,-

Aanmelden:

Je geeft je op door een e-mail te sturen aan tzmarx@gmail.com  en tevoren het bedrag over te maken aan
NL 80 RABO 0129 9836 59 t.n.v. Stichting PaRDeS, onder vermelding van je e-mailadres en ‘Exodus’.

Doelgroep en lesmethode:

De cursus is bedoeld voor mensen die belangstelling hebben voor religie en/of levensbeschouwing, ethiek en zingeving. Ook voor diegenen die in de intellectuele en spirituele diepte van het Jodendom willen duiken en die open staan voor uitwisseling van hun religieuze intuïties en visies met anderen. Allemaal in een ontspannen sfeer, waarin religie niettemin ‘bloedserieus’ genomen wordt. Omdat de lesmethode modulair is, is het ook geschikt voor mensen die eerder geen Joodse cursussen hebben gevolgd.

Download de flyer

Cursus Exodus najaar 2022

 

 

 

Gegevens

Datum:
22 maart 2023
Tijd:
13:45 - 15:30
Evenement Categorie:
©2024 Stichting PaRDeS | Privacy | Disclaimer
envelopephoneclockmagnifiercrossmenu