Cursus Exodus

oktober 11 @ 13:45 - 15:30

De vorming van het ‘volk’ Am Jisroel

Duiken in het Rabbijnse Jodendom met Tzvi Marx
Bestudering van de spiritualiteit in crisis vanuit de klassieke Joodse traditie als bron van vitaliteit, nieuwsgierigheid, humor en zelfkritiek.

De Torah wordt volgens de Bijbel aan het volk Israël gegeven op de berg Sinai. Dus is niet vanzelfsprekend bedoeld voor alle volkeren. Dat het wél zo is, concludeert de Mechilta, een van de klassieke boeken in de Joodse uitlegliteratuur. De Torah wordt op de berg Sinai geschonken in de woestijn, niet in het Land Israël. In ‘no man’s land’ zo gezegd. Via Israël is de Torah doorgegeven aan allen die geïnspireerd zijn om Torah te leren en wellicht ook na te volgen. Nog moeilijker dan de ethische ontwikkeling van het individu (hetgeen in Genesis de focus is), is de volgende fase waarin het gaat over hoe je een volk tot een ethisch en moreel niveau brengt. Een volk is niet gewoon een collectie van individuen, maar is een ‘orgaan’ met zijn eigen patronen, behoeften en obstakels. Het eerste moment is het proces van uittocht uit de slavernij, als een slavenvolk dat vanuit vernedering en oppressie tot een heilig volk moet worden. Maar dan komt een nog moeilijker stadium: hoe blijf je vrij? Hoe koester je de visie en het verlangen om verantwoordelijkheid te dragen en niet bang te zijn voor alle collectieve risico's en gevaren? Deze zijn politiek, militair, economisch, sociaal en psychologisch. Er is geen precedent waarop men zich kan beroepen. Dus moet er veel creativiteit op gang komen. In Exodus neemt de EEUWIGE een risico met een heel volk, wat als een pilotproject voor de mensheid zou kunnen worden gezien. Het is de weg van een volk in wording. Dat is de weg van Pesach naar Shawoeot, van exodus naar openbaring, van Egypte naar Sinai. Allemaal als voorbereiding voor de ultieme weg naar het beloofde land Israël. Op 11 okt. beginnen wij bij Exodus 12:37.

Meer weten? Bel: 06 42229139 of mail met tzmarx@gmail.com

Inleider: Rabbijn dr. Tzvi Marx

Datum: maandag 11 oktober; 18 & 25/10, 8 & 22/11, 6 & 20/12

Tijd: 13.45 - 15.30 uur

Prijs: € 160,-

Plaats: De THOMAS, Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam

Aanmelden:

Je geeft je op door een e-mail te sturen aan tzmarx@gmail.com  en tevoren het bedrag over te maken aan NL 80 RABO 0129 9836 59 t.n.v. Stichting PaRDeS, onder vermelding van ‘Exodus’ en je e-mailadres.

Verplicht:

Aanschaffen van de Bijbeltekst Exodus (Shemot) met het commentaar van Rasji met Nederlandse vertaling van Rabbijn Onderwijzer. (uitg. Nederlands_Israëlitisch Kerkgenootschap, Amsterdam. ISBN 90-71727-22-X).

Corona maatregelen:

De actuele maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus zijn van toepassing. Op dit moment wordt in de Thomas naast desinfectie van de handen aan iedereen gevraagd de onderlinge afstand van 1.5 meter in acht te nemen.

Doelgroep en methode:

De cursus is bedoeld voor mensen die belangstelling hebben voor religie en/of levensbeschouwing, ethiek en zingeving. Ook voor diegenen die in de intellectuele en spirituele diepte  van het Jodendom willen duiken en die open staan voor uitwisseling van hun religieuze intuïties en visies met anderen. Allemaal in een ontspannen sfeer waarin religie niettemin ‘bloedserieus’ genomen wordt. Omdat de lesmethode modulair is, is het ook geschikt voor mensen die geen Joodse cursussen hebben gevolgd.

Wie is rabbijn dr. Tzvi C. Marx?

Een zelfstandig onderwijzer op het gebied van het Jodendom: Gewijd als rabbijn bij Yeshiva University (NY) en gepromoveerd aan de KTUU (Utrecht),  was hij docent Jodendom aan de Radboud Universiteit, de Hogeschool Windesheim Utrecht/Zwolle en bij leerhuizen. Hij was verbonden aan het Genootschap Nederland-Israël en aan het OJEC (Overleg Joden en Christenen). Is bestuurslid van Stichting Trialoog; v.h. directeur Folkertsma Stichting voor Talmudica en v.h. directeur onderwijs bij het Shalom Hartman Institute Jeruzalem, Nu medewerker van de Stichting PaRDeS.

Vervolg van de cursus in 2022:

Vervolgdata 2022
januari 10 & 24
februari 7 & 21
maart 7 & 21
april 4

U kunt zich ook alvast aanmelden voor de vervolgdata en beide semesters betalen door € 320,- over te maken aan NL 80 RABO 0129 9836 59 t.n.v. Stichting PaRDeS, onder vermelding van ‘Exodus 2021 & 2022’ en uw e-mailadres.

Download de flyer.

Datum: