Cursus Talmoed 2023-24 met rabbijn Dr. Tzvi Marx

6 december 2023 @ 11:30 - 13:30

Gestart: woensdag 6 september 11.30-13.30  uur

Vervolgdata:

najaar 2023:        13 sept; 25 okt; 8 & 29 nov; 6 december & 20 dec.

voorjaar 2024     10, 17 & 31 jan; 14 & 28 feb; 13 & 27 maart.

De cursus Talmoed start met het bestuderen van het tractaat Ta’aniet, daarna volgt Sanhedrin.

Door het bestuderen van het tractaat Ta’aniet lernen wij hoe de rabbijnen worstelden met crisissituaties. Vragen die hoogst relevant zijn in de nieuwe “normale” tijd na de coronatijd, zijn jn de discussie opgenomen. Vragen over eenzaamheid en angst op individueel niveau en uitdagingen op maatschappelijk niveau hoe wij samen met elkaar kunnen overleven. In dit tractaat stond watersnood model voor algemene crisissen als ziekte, pandemie, epidemie, politieke concurrentie, oorlog en nog meer (zoals het ondermijnen van grondwetten ter wille van de gezondheid). De rabbijnen hebben telkens maatregelen genomen om het volk niet in paniek te laten geraken.
Wij zullen in de laatste pagina’s 27a-31a lernen over de praktijken en rituelen in verschillende crisissen zoals rouw en vreugde.

Daarna beginnen wij met het tractaat Sanhedrin dat over justitie, criminaliteit, rechtzakken, en civiele wetten gaat. We lezen de eerste twee hoofdstukken uit de vertaling van Sanhedrin door Jacob de Leeuwe. Anders dan bij de halachische rituelen, zijn de principes die het recht onderbouwen veel meer op de rationele kant van onze denkpatronnen gebaseerd.

Verplicht is het aanschaffen van:

Jacob de Leeuwe, Tractaat Ta’aniet  volume II, ISBN 978 94 90708-50-4 en

Jacob de Leeuwe, Tractaat Sanhedrin 1,2, uitgeverij Skandalon ISBN 978 94 93220 21 8.

Korting beschikbaar voor onze cursus leden.

Op 6 september beginnen wij in Talmoed Ta’aniet op bladzijde 27a. (pagina 99 in de vertaling van Jacob De Leeuwe Vol. II)

Doelgroep en methode

De cursus is bedoeld voor mensen die belangstelling hebben voor religie en/of levensbeschouwing, ethiek en zingeving. Ook voor diegenen die in de intellectuele en spirituele diepte van het Jodendom willen duiken en die open staan voor uitwisseling van hun religieuze intuities en visies met anderen. Allemaal in een ontspannen sfeer waarin religie niettemin “bloedserieus” genomen wordt. De cursus is ook geschikt voor mensen die tevoren geen Joodse cursussen hebben gevolgd, omdat de lesmethode modulair is.

Wie is rabbijn dr. Tzvi Marx?
Gewijd als rabbijn bij de Yeshiva University (NY) en gepromoveerd aan de KTUU (Utrecht) over Handicap en Halacha.
Geboren in Frankrijk, opgegroeid in NYC, woonde in Jeruzalem, en kwam naar Nederland in 1996.
Hij was docent Jodendom aan de Radboud Universiteit, de Hogeschool Windesheim Utrecht/Zwolle en bij diverse leerhuizen. Was ook verbonden aan het Genootschap Nederland-Israël en aan het OJEC (Overleg Joden en Christenen).
Tzvi was voorheen directeur van de Folkertsma Stichting voor Talmudica en directeur onderwijs bij het Shalom Hartman Institute Jeruzalem. Nu is hij zzp-er, o.a. als medewerker van PaRDeS.

Plaats:

de THOMAS, Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam

Prijs:

Aanmelden:

Je geeft je op door een e-mail te sturen aan tzmarx@gmail.com en tevoren het bedrag over te maken aan
NL 80 RABO 0129 9836 59 t.n.v. Stichting PaRDeS, onder vermelding van je e-mailadres en ‘Talmoed’.

Doelgroep en lesmethode:

De cursus is bedoeld voor mensen die belangstelling hebben voor religie en/of levensbeschouwing, ethiek en zingeving. Ook voor diegenen die in de intellectuele en spirituele diepte van het Jodendom willen duiken en die open staan voor uitwisseling van hun religieuze intuïties en visies met anderen. Allemaal in een ontspannen sfeer, waarin religie niettemin ‘bloedserieus’ genomen wordt. Omdat de lesmethode modulair is, is het ook geschikt voor mensen die eerder geen Joodse cursussen hebben gevolgd.

Nadere informatie over de cursus: Tzvi Marx, 06 42229139 of tzmarx@gmail.com

Download de flyer