Cursus Talmoed

april 11 @ 11:30 - 13:30

Tractaat Ta’aniet

Duiken in het Rabbijnse Jodendom met Tzvi Marx
Bestudering van de spiritualiteit in crisis vanuit de klassieke Joodse traditie als bron van vitaliteit, nieuwsgierigheid, humor en zelfkritiek.

Hoe worstelt men met crisissituaties in het leven? Vragen die in deze nieuwe “normale” coronatijd hoogst relevant zijn (geweest). Op individueel niveau (eenzaamheid, angst) en op maatschappelijk niveau (samen met elkaar, saamhorigheid, maar apart). Het ontbreken van regen in Israël staat model voor crisis in dit tractaat. De wereld is een laboratorium geworden om crises onder de loep te nemen. Ziekte, pandemie, epidemie, politieke concurrentie (om mondkapjes en beademings-apparaten te ontvangen), oorlog en nog meer (zoals het ondermijnen van grondwetten ter wille van de gezondheid). De rabbijnen hebben maatregelen genomen om het volk niet in paniek te laten raken. Wat doen onze politici? Hoe relevant is dit in de klimaat-c.q. ecologische crisis waarin wij nu verkeren? Daar gaan wij het over hebben op basis van Ta’aniet en onze nieuwe coronatijd ervaringen.
Op 24 januari beginnen wij op bladzijde 17b in de Talmoed: Taaniet  (p. 375 in Jacob De Leeuwe’s vertaling): ‘de rabbijnen hebben in een baraita gelernd’

Meer weten? Bel: 06 42229139 of mail met tzmarx@gmail.com

Inleider: Rabbijn dr. Tzvi Marx

Datum: maandag 24 januari; 14 & 21/2, 7 & 21/3, 4 & 11/4

Tijd: 11.30 - 13.30 uur

Plaats: De THOMAS, Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam

Aanmelden:

Je geeft je op door een e-mail te sturen aan tzmarx@gmail.com  en tevoren (€ 80,- voor 7 lessen) over te maken aan NL 80 RABO 0129 9836 59 t.n.v. Stichting PaRDeS, onder vermelding van ‘Talmoed’ en je e-mailadres.

Verplicht:

Aanschaffen van Het geschenk van Jacob de Leeuwe, Tractaat Taaniet 1 volume, uitg. Skandalon, ISBN 978 94 90708-50-4.

Corona maatregelen:

De actuele maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus zijn van toepassing. Op dit moment wordt in De Thomas naast desinfectie van de handen aan iedereen gevraagd de onderlinge afstand van 1.5 meter in acht te nemen.

Doelgroep en methode:

De cursus is bedoeld voor mensen die belangstelling hebben voor religie en/of levensbeschouwing, ethiek en zingeving. Ook voor diegenen die in de intellectuele en spirituele diepte  van het Jodendom willen duiken en die open staan voor uitwisseling van hun religieuze intuïties en visies met anderen. Allemaal in een ontspannen sfeer waarin religie niettemin ‘bloedserieus’ genomen wordt. Omdat de lesmethode modulair is, is het ook geschikt voor mensen die geen Joodse cursussen hebben gevolgd.

Wie is rabbijn dr. Tzvi C. Marx?

Een zelfstandig onderwijzer op het gebied van het Jodendom: Gewijd als rabbijn bij Yeshiva University (NY) en gepromoveerd aan de KTUU (Utrecht),  was hij docent Jodendom aan de Radboud Universiteit, de Hogeschool Windesheim Utrecht/Zwolle en bij leerhuizen. Hij was verbonden aan het Genootschap Nederland-Israël en aan het OJEC (Overleg Joden en Christenen). Is bestuurslid van Stichting Trialoog; v.h. directeur Folkertsma Stichting voor Talmudica en v.h. directeur onderwijs bij het Shalom Hartman Institute Jeruzalem, Nu medewerker van de Stichting PaRDeS.

Download de flyer.

Datum: