« Alle Evenementen

Sefardische Muziek in het Ottomaanse Rijk

april 7 @ 15:00 - 17:00

€10

Voor velen in het westen is de muziektraditie van het midden-oosten onbekend. Het klinkt heel  anders qua ritme en melodie dan de westerse volksmuziek, laat staan de klassieke westerse muziek. De muziektraditie uit het midden-oosten  gebruikt een ander toonsysteem waarin naast hele en halve noten ook kwart noten te horen zijn.
Er worden ook andere instrumenten gebruikt zoals de kanun, de saz  en de ud, de ney  en de kemence.

Deze oude muziektraditie is in de vele eeuwen dat het Ottomaanse rijk bestond  populair geworden van Marokko tot Perzië en van de Balkan tot Jemen. In het Ottomaanse rijk floreerden ook joodse gemeenschappen, sommige al vanaf de Babylonische of de Romeinse tijd. Andere joodse groepen vluchtten naar het Ottomaanse rijk toe toen ze uit Spanje en Portugal  verdreven werden.

Bij het uiteenvallen van het Ottomaanse rijk na de eerste wereldoorlog, ontstonden er in korte tijd vele nieuwe  nationale staten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika waaronder ook Israël. Door de oorlogen met Israël werden zo’n 800-900 duidend Joden uit de jonge Arabische staten verdreven en zochten velen hun toevlucht in Israël.

Uiteraard namen zij hun muzikale en culinaire traditie met zich mee, maar die was - wellicht met uitzondering van de falafel - in Israël niet echt welkom omdat ze als te ‘Arabisch’ gezien werd. Soortgelijke reacties ondergingen ook de anderhalf miljoen Anatolische Grieken die van Turkije naar Griekenland vluchtten.

Maar volksmuziek is veerkrachtig en zo kwam het dat met de emancipatie van de Mizrachi Joden in de 70-er jaren ook hun muziek en eetcultuur weer naar boven kwam en heel Israël veroverde.

In de cursus/lezing op 7 april staat de boeiende ontwikkeling van de Joodse muziek in de nadagen van het Ottomaanse Rijk en daarna in Israël centraal.

Download de flyer

 

Gegevens

Datum:
april 7
Tijd:
15:00 - 17:00
Kosten:
€10
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Organisator

Daan Dijk
E-mail
dhage@ljg.nl

Locatie

LJG Utrecht
Nieuwegracht 94
Utrecht, 3512 LX Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie
©2024 Stichting PaRDeS | Privacy | Disclaimer
envelopephoneclockmagnifiercrossmenu