Talmoed Tractaat Sanhedrin

februari 14 @ 11:30 - 13:30

€160

In het tractaat Sanhedrin wordt een ander aspect van het Jodendom onthuld, anders dan wat conventioneel bekend is in rituelen met betrekking tot synagoge, feestdagen, en in allerlei andere spirituele rituelen en fenomenen.

In het deel van de Mishna (Talmoed) dat Nizzakin (schaden) heet, gaat het over rechtbanken, getuigen, criminaliteit, schuldig en onschuldig, justitie en civiele wetten.

Er zijn in totaal elf hoofdstukken in Sanhedrin. Volume I van de Nederlandse vertaling bestaat uit twee hoofdstukken. Anders dan in de rituele halacha, zijn de principes die het recht onderbouwen veel meer op de rationele kant van onze denkpatronen gebaseerd. De sfeer van “misjpatiem” (rechtszaken) ademt anders dan die van rituelen.

De profeet Jesaja beweert in hoofdstuk 1, pasoek 27 van de Tanach: “Zion zal door recht (misjpat) verlost worden en wie zich bekeert door gerechtigheid (tzedaka)” en niet door dierenoffers of vrome gebeden of kleurrijke rituelen.

Dus is Sanhedrin aan de orde voor wie de kern van het Jodendom wil begrijpen.

Verplicht: het aanschaffen van Jacob de Leeuwe, Tractaat Sanhedrin volume I hfds 1,2, uitg Skandalon ISBN 978 94 93220 21 8.

Woensdag 10 januari

17 & 31/1; 14 & 28/2; 13 & 27/3.

Doelgroep en methode

De cursus is bedoeld voor mensen die belangstelling hebben voor religie en/of levensbeschouwing, ethiek en zingeving. Ook voor diegenen die in de intellectuele en spirituele diepte van het Jodendom willen duiken en die open staan voor uitwisseling van hun religieuze intuities en visies met anderen. Allemaal in een ontspannen sfeer waarin religie niettemin “bloedserieus” genomen wordt. De cursus is ook geschikt voor mensen die tevoren geen Joodse cursussen hebben gevolgd, omdat de lesmethode modulair is.

Wie is rabbijn dr. Tzvi Marx?

Gewijd als rabbijn bij de Yeshiva University (NY) en gepromoveerd aan de KTUU (Utrecht) over Handicap en Halacha.
Geboren in Frankrijk, opgegroeid in NYC, woonde in Jeruzalem, en kwam naar Nederland in 1996.
Hij was docent Jodendom aan de Radboud Universiteit, de Hogeschool Windesheim Utrecht/Zwolle en bij diverse leerhuizen. Was ook verbonden aan het Genootschap Nederland-Israël en aan het OJEC (Overleg Joden en Christenen).
Tzvi was voorheen directeur van de Folkertsma Stichting voor Talmudica en directeur onderwijs bij het Shalom Hartman Institute Jeruzalem. Nu is hij zzp-er, o.a. als medewerker van PaRDeS.

De THOMAS, Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam

Aanmelden

Je geeft je op door een e-mail te sturen aan tzmarx@gmail.com en tevoren het bedrag over te maken aan
NL 80 RABO 0129 9836 59 t.n.v. Stichting PaRDeS, onder vermelding van je e-mailadres en ‘Talmoed’.

Nadere informatie over de cursus

Tzvi Marx, 06 42229139 of tzmarx@gmail.com

Download de flyer

Talmoedcursus voorjaar 2024