« Alle Evenementen

Cursus Talmoed: Traktaat Ta’aniet 23/11

23 november 2022 @ 11:30 - 13:30

€160

Duiken in het Rabbijnse Jodendom met Tzvi Marx.

Bestudering van de spiritualiteit in crisis vanuit de klassieke Joodse traditie als bron van vitaliteit, nieuwsgierigheid, humor en zelfkritiek.

Hoe worstelt men met crisissituaties in het leven? Een vraag die in deze nieuwe “normale” coronatijd hoogst relevant is geweest.
Op individueel niveau (eenzaamheid, angst) en op maatschappelijk niveau (samen met elkaar, saamhorigheid, maar apart).

Het ontbreken van regen in Israël staat model voor crisis in dit tractaat. In onze tijd is de hele wereld een laboratorium geworden om crises onder de loep te nemen. Ziekte, pandemie, epidemie, politieke concurrentie (om mondkapjes en beademingsapparaten te ontvangen), oorlog en nog meer (zoals het ondermijnen van grondwetten ter wille van de gezondheid).
De rabbijnen hebben maatregelen genomen om het volk niet in paniek te laten geraken. Wat doen onze politici? Hoe relevant zou dit zijn in de huidige klimaat-c.q. ecologische crisis waar wij nu in verkeren? Daar gaan wij het met elkaar over hebben op basis van Ta’aniet en onze nieuwe coronatijd ervaringen

Op 21 september zijn wij begonnen vanaf bladzijde 21a van de Talmoed Ta'aniet (pagina 95 in Jacob De Leeuwe's vertaling Vol. II ):
“Indien een stad vijfhonderd man aan voetvolk kan leveren...”  

Verplicht: het aanschaffen van Het geschenk van Jacob, Tractaat Ta'aniet  volume II, uitg. Skandalon, ISBN 9789490708504)

Meer weten? Bel: 06 42229139 of mail met tzmarx@gmail.com

Inleider: Rabbijn dr. Tzvi Marx

Wie is rabbijn dr. Tzvi C. Marx?  

Een zelfstandig onderwijzer op het gebied van het Jodendom: Gewijd als rabbijn bij de Yeshiva University (NY) en gepromoveerd aan de KTUU (Utrecht),  was hij docent Jodendom aan de Radboud Universiteit, de Hogeschool Windesheim Utrecht/Zwolle en bij diverse leerhuizen. Hij was verbonden aan het Genootschap Nederland-Israël en aan het OJEC (Overleg Joden en Christenen). Hij is bestuurslid van de Stichting Trialoog; voorheen was hij directeur van de Folkertsma Stichting voor Talmudica en directeur onderwijs bij het Shalom Hartman Institute in Jeruzalem. Nu is hij medewerker van PaRDeS.

Data:

Woensdag 23 november komt te vervallen, de les wordt verplaatst naar 7 december. 14 december wordt toegevoegd. 

21/9, 26/10, 9 & 23/11, 7 & 21/12

Tijd:

11.30 - 13.30 uur

Plaats:

de THOMAS, Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam

Prijs:

€ 160,-

Aanmelden:

Je geeft je op door een e-mail te sturen aan tzmarx@gmail.com  en tevoren het bedrag over te maken aan
NL 80 RABO 0129 9836 59 t.n.v. Stichting PaRDeS, onder vermelding van je e-mailadres en ‘Talmoed’.

Voorjaar 2023

In 2023 gaat de cursus verder:

 11 en 25 januari;  8 en 22 februari;  8 en 22 maart;  19 april

Doelgroep en lesmethode:

De cursus is bedoeld voor mensen die belangstelling hebben voor religie en/of levensbeschouwing, ethiek en zingeving. Ook voor diegenen die in de intellectuele en spirituele diepte van het Jodendom willen duiken en die open staan voor uitwisseling van hun religieuze intuïties en visies met anderen. Allemaal in een ontspannen sfeer, waarin religie niettemin ‘bloedserieus’ genomen wordt. Omdat de lesmethode modulair is, is het ook geschikt voor mensen die eerder geen Joodse cursussen hebben gevolgd.

Download de flyer

 

Gegevens

Datum:
23 november 2022
Tijd:
11:30 - 13:30
Kosten:
€160
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Organisator

Tzvi Marx
E-mail
tzmarx@gmail.com
©2024 Stichting PaRDeS | Privacy | Disclaimer
envelopephoneclockmagnifiercrossmenu