Vrouwen in de Talmoed

oktober 31 @ 14:00 - 16:00

€20

Wie Talmoed zegt denkt waarschijnlijk direct aan de vele wijze rabbi’s die daarin aan het woord komen. En deze oude eerbiedwaardige rabbi’s uit de eerste eeuwen van onze jaartelling zijn allemaal mannen. Ze zijn voortdurend met elkaar in gesprek over alle aspecten van het leven.
Vandaag, in onze 21e eeuw, zijn er op diverse plaatsen in de wereld ook vrouwelijke rabbijnen. Ook zij hebben Thora en Talmoed gestudeerd en zijn wetenschappelijk geschoold. Maar de Talmoed zelf wordt beheerst door mannen. Toch is er, al studerend in de Talmoed, iets zeer opvallends met betrekking tot de vragen rondom gender. De weinige vrouwen die genoemd worden in de Talmoed vertolken namelijk vrijwel allemaal een heel bijzondere en intrigerende rol.

In mijn boek ‘Een Sterke Vrouw’, beschrijf ik hoe door deze verhalen structureel anders over de positie van de vrouw kan worden gedacht, juist vanuit de klassieke Talmoedische geschriften. Opvallend daarbij is dat de teksten op een heel fijnzinnige manier laten zien hoe moeders, dochters, geliefden, echtgenoten en zelfs een dienstmeid de geleerde rabbi’s soms overvleugelen. Daarbij gebruiken ze vaak onorthodoxe methoden. Wat te denken van een echtgenote die zich verkleedt als prostituee voor haar man? Van een vrouw die geen kinderen meer wil baren? Van een buitenlandse koningin die besluit Jodin te worden? Van een feministe uit de derde eeuw van onze jaartelling? Van een vrouw die het kan laten regenen? Van een dure callgirl die besluit Thora te gaan studeren? Van een vrouw van een geleerde rabbi die haar man corrigeert? En van een dochter van een steenrijke man die stiekem de ongeletterde schaapsherder van haar vader huwt? Stuk voor stuk beantwoorden ze helemaal niet aan het klassieke beeld van de onderdanige, ongeletterde vrouw, die er slechts is om de man te dienen en om nakomelingschap voor hem voort te brengen. Dat alles stemt tot nadenken en pleit voor een andere kijk op de rol van vrouwen, juist vanuit de klassieke bronnen van joodse wijsheid!

Meer weten? Bel: 06-18 73 80 07  of mail met harrysmit1954@gmail.com

Inleider: drs. Harry Smit

Datum: zondag 31 oktober

Tijd: 14.00 - 16.00 uur

Deelname: € 20,-

Plaats: De THOMAS, Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam

Aanmelden:

Je geeft je op door een e-mail te sturen aan harrysmit1954@gmail.com en tevoren het bedrag over te maken aan NL 80 RABO 0129 9836 59 t.n.v. Stichting PaRDeS, onder vermelding van ‘Vrouwen in de Talmoed’.

Corona maatregelen:

De actuele maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus zijn van toepassing. Op dit moment wordt in De Thomas naast desinfectie van de handen aan iedereen gevraagd de onderlinge afstand van 1.5 meter in acht te nemen.

Download de flyer.

Datum: