ZORG VOOR DE AARDE,

mei 6 @ 15:00 - 17:30

HERSTEL VAN DE WERELD

Webinar 6 mei 2021

Het boek verscheen begin dit jaar.
De vier auteurs, Marcus van Loopik, Frans Verkleij, Henk Manschot en Abdelilah Ljamai, geven tijdens het webinar op 6 mei elk een presentatie van hun levensbeschouwelijke respons op de ecologische crisis.

• Judaïcus en beeldend kunstenaar Marcus van Loopik belicht het thema zowel vanuit het schone in de schepping als vanuit de daadwerkelijke uitputting van hulpbronnen op aarde. Hij is onder andere in gesprek met Maimonides (1138 -1204) en met Abraham Joshoea Heschel.
  • Filosoof en ethicus Henk Manschot belicht vanuit de humanistische traditie de relatie van de mens tot de aarde. En dat doet hij door in gesprek te gaan met de filosoof Friedrich Nietszche (1844-1900).
  • Bioloog, theoloog en pastor Frans Verkleij doordenkt de vragen die de wereldwijde klimaatcrisis oproept vanuit de op één na laatste encycliek van paus Franciscus met de titel ‘Laudato si’. Inspiratie vindt de paus in het handelen en leven van Franciscus van Assisi (1181-1226) die zich verbonden wist met de gehele schepping.
  • Docent Islam, Sociale Weerbaarheid en Humanisme Abdelilah Ljamai (UvH in Utrecht)  denkt na over de vraag hoe hedendaagse en middeleeuwse islamitische geleerden spreken en denken over vraagstukken rond milieu en ecologie. Hij is o.a. in gesprek met grote geleerden als Ibn Sina (Avicenna) (980 – 1037) en met moderne geleerden als H. Nasr.

Vervolgens kun jij als deelnemer met de auteurs doorpraten in breakout sessies.
Het programma start met een recensie van het boek door Kamel Essabane van het Fahm Instituut en eindigt met een korte reflectie door Manuela Kalsky van Nieuw Wij op de doorwerking van dit boek in Nederland in dialoog & debat.

De breakout sessies worden begeleid door Hannah Visser, Samira Ibrahim, Britt Bakker en Anne-Maria van Hilst, die alle vier verbonden zijn of waren aan het Emoenaproject aan de VU ( o.l.v. Marianne Moyaert).

Moderator van het webinar is Bas van den Berg, voorzitter van de Stichting PaRDeS.

Programma van het webinar:  15.00-17.30

• Opening en welkom: Bas van den Berg
  • Gesproken recensie door Kamel Essabane
  • Vier presentaties steeds gevolgd door één vraag (van begeleider breakout sessie)
  • Pauze (16.15 uur)
  • Gesprek in vier breakout rooms met auteurs o.l.v. begeleider
  • Doorpraten over kernvragen uit de gesprekken in breakoutrooms
  • Slotreflectie door Manuela Kalsky
  • Afsluiting Bas van den Berg

Het boek is eenvoudig te bestellen via deze website. Na overmaking van € 25,- krijg je het toegestuurd.

Aanmelden voor het webinar via stichtingpardes@gmail.com

Datum:
mei 6