Een crisis nodigt uit tot samen leren

Een crisis nodigt uit tot samen leren

door Dick Hage op 27 april 2020

Samen leren gebeurt in mijn leven elke week feitelijk rond de parasja. Het stuk uit de Tora dat over de gehele wereld ieder jaar weer in elke synagoge van commentaar wordt voorzien. Deze week is dat Tazria/Metsora. (Leviticus 12:1 - 15:33) Het thema is onreinheid. De parasja gaat uitvoerig in op schimmels en huidziektes, hoe die te herkennen en geeft regels hoe indertijd de ‘intelligente lockdown’ en de ‘anderhalve meter samenleving’ werden vorm gegeven.

Het is niet zo’n leuk stukje om te lezen, vandaar dat in de loop der eeuwen allerlei dwarsverbanden zijn gelegd met andere delen in de Tora waar hetzelfde thema ter sprake komt. In een poging om te snappen welke diepere betekenis wellicht achter het zo plastisch weergegeven verhaal schuilt. Met andere woorden: Wat er uit te leren is.

Het zusje van Mozes, Miriam, loopt een stukje verderop in de Tora een vergelijkbare huidziekte op. Nadat ze commentaar geleverd heeft op de keuze van haar broer voor een vrouw met een donkere huidskleur.

Zo kan Miriam’s huidziekte worden verklaard als straf voor haar kwaadsprekerij en brengen veel commentaren van rabbijnen op Tazria/Metsora gedragsregels rond ‘lasjon hara’ naar voren, leefregels hoe men dient om te gaan met ‘roddelen’ en kwaadsprekerij.

Bij het Levisson Instituut kiezen we steeds uit de enorme voorraad voornamelijk Engelse commentaren van rabbijnen overal ter wereld welke we in het Nederlands zullen vertalen om het samen lernen op gang te brengen.

Dit jaar viel de keuze voor de parasja van de week Tazria/Metsora op een commentaar uitgesproken door Rabbijn Jonathan Sacks, emeritus opperrabbijn van het Gemenebest.

Lees de Nederlandse vertaling: ‘De Kracht van Complimenten’.

Lees het Engelse origineel: ‘The Power of Praise.

of

Luister naar Rabbijn Jonathan Sacks:

Het boek dat ik deze week lees om er ‘steun en troost uit te putten’ is ‘The ORCHARD’ van Yochi Brandes.

ISBN: 978-965-229-930-7
©2024 Stichting PaRDeS | Privacy | Disclaimer
envelopephoneclockmagnifiercrossmenuarrow-right