Huidhonger

Huidhonger

door Anne-Maria van Hilst op 31 oktober 2020

Huidhonger, een woord waar ik voor de coronacrisis nog nooit van gehoord had. Terwijl ik door mijn werk en studie toch al jaren overtuigd ben van het belang van goed fysiek contact. De liefde voor mijn vrienden toon ik onder andere door het geven van knuffels. Iets wat ik heel erg mis in deze tijden. Hoewel in elke relatie tussen mensen woorden en (kleine) gebaren veel kunnen doen en belangrijk zijn, is een fysiek relatie voor mij, en voor vele anderen, toch dé manier om echt in verbinding te komen met de ander.

            Dit geldt misschien nog wel meer voor de romantische liefde. In een relatie moet sprake zijn van goede communicatie, en daarbij is een fysieke relatie essentieel. Dit kan gaan over lekker samen op de bank onder een deken kruipen, een blik van verstandhouding, een knuffel als je je niet lekker voelt maar zeker ook over het seksuele aspect. Iemand die hier uitgebreid onderzoek naar gedaan heeft is rabbijn Shmuley Boteach. Hij schreef hier verschillende boeken over waarvan het boek Kosher Sex het meest bekende is. En niet alleen vanwege de pakkende titel.

            In zijn boek gaat hij uitgebreid in op wat er in de joodse traditie gezegd wordt over intimiteit en seksualiteit. Iets waar ik zelf ook veel onderzoek naar gedaan heb. Kernpunt van zijn betoog hierin is dat het belang van een goed seksleven de basis is voor een goed huwelijksleven. Hierbij zijn er (bijna) geen taboes. Inventiviteit in de slaapkamer wordt juist ten zeerste aangemoedigd, zolang beide partners zich hier comfortabel bij voelen natuurlijk.

            Hoewel beide partners hierin een rol vervullen krijgt de vrouw een speciale status. De man heeft de verplichting om de vrouw genot te geven in de slaapkamer. Seks zonder plezier voor de vrouw wordt gezien als mishandeling. Daarnaast mag de vrouw altijd weigeren. De man mag, afhankelijk van zijn beroep, maar korte tijd weigeren. Anders kan dit reden zijn tot scheiding. Iets wat al in de Tora werd genoemd

            Binnen veel religies is seksualiteit iets wat vooral nodig is voor de voortplanting. Boteach beargumenteert juist dat door een goede, bevredigende seksuele omgang je relatie versterkt kan worden. Als je die niet hebt krijg je niet die extra goddelijke vonk in je relatie. Seks is iets heiligs, iets wat essentieel is. Ook als je geen kinderen (meer) kan of wil krijgen.

            Sommige stukken van het boek van Boteach spreken mij minder aan. Zo is de rol van de vrouw in een relatie tamelijk passief. Ook gaat hij enkel uit van seks binnen het huwelijk en voor hem is dat dus binnen een heteroseksuele relatie. Hij benoemt hierbij overigens wel dat je je pas moet uitspreken tegen homoseksualiteit als je je aan alle andere mitswot houdt. Iets wat natuurlijk bijna onmogelijk is in deze moderne samenleving.

            Boteach sluit voor mij op sommige vlakken dus niet helemaal aan maar ik gebruik zijn boek wel als inspiratie en naslagwerk. En voor de mensen die meer willen weten over de liberale interpretatie van deze wetten… Binnenkort komt er bij Pardes een cursus over seksualiteit van mijn hand, dus let vooral op aankondigingen op de website 😉

Link naar het boek Kosher Sex

©2023 Stichting PaRDeS | Privacy | Disclaimer
envelopephoneclockmagnifiercrossmenuarrow-right