Een veilige ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Een veilige ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Archieven

Nieuws

Door Stichting PaRDeS op 15 november 2023

Als bestuur van Stichting PaRDeS zijn wij nog steeds geschokt door de vreselijke terreuraanslag van Hamas in het zuiden van Israël op 7 oktober. De aanslag trof zo’n twaalfhonderd burgers. Ook werden ongeveer tweehonderdveertig mensen op brute wijze gegijzeld. Ondertussen zijn Israël en Hamas al ruim een maand met elkaar in oorlog. Op Israël vinden regelmatig raketaanvallen plaats. Anderzijds is de Palestijnse bevolking in Gaza afgesneden van de meest fundamentele voorzieningen. Zij wordt getroffen door bombardementen, met duizenden slachtoffers als gevolg. Deze ontwikkelingen raken ons diep.

Ook in Nederland trekt het conflict zijn sporen. We leven mee met allen in ons netwerk die door deze situatie direct getroffen worden. In het bijzonder denken we aan hen die naasten, familie, vrienden of collega’s hebben in Israël. Tevens spreken we onze steun uit voor een ieder in de Joodse gemeenschap die zich op dit moment onveilig voelt vanwege toenemend antisemitisme. Daarnaast voelen we ons betrokken bij degenen die te maken krijgen met uitingen van moslimhaat. Ook leven we mee met allen die zich verdrietig en machteloos voelen vanwege de vele slachtoffers die deze oorlog eist.

Aan de situatie in Israël en Gaza kunnen wij helaas niets veranderen. Wel willen we – al is het in kleine kring – proberen de export van het conflict en polarisatie tegen te gaan. Stichting PaRDeS onderhoudt persoonlijk contact met mensen en organisaties die zich blijven inzetten voor het creëren van een veilige ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Onder hen bevinden zich:

  • Awraham Soetendorp, stichter van de Respect Foundation. Samen met een expertteam en jongeren bouwt deze stichting aan een respectvolle samenleving.
  • Douwe van der Sluis en Japke van Malde, betrokken bij Stichting COME. Deze stichting zet zich al jarenlang in om ontmoetingen tussen Israeli’s en Palestijnen uit de bezette gebieden te organiseren.
  • Rasit Bal, bestuurslid van Stichting PaRDeS, die samen met anderen betrokken is bij het Overlegorgaan Joden, Christenen en Moslims. Het OJCM wil Joden, christenen en moslims met elkaar verbinden.
  • Chantal Suissa-Runne, co-voorzitter van het Joods-islamitisch netwerk Stichting Yalla!

Stichting PaRDeS steunt deze initiatieven en wil bijdragen aan een respectvol, open maatschappelijk gesprek, ook in deze moeilijke tijd. Wij doen dit vanuit een traditie van dialogisch leren. In onze publicaties en tijdens leerhuizen en studiedagen geven we daar steeds opnieuw gestalte aan.

Wat kun je zelf doen?
Stuur vrienden of kennissen met dierbaren in Israël of Gaza een berichtje, zodat zij voelen dat ze niet alleen staan.
Laat mensen met een Joodse achtergrond weten dat je aan ze denkt. Vraag of en hoe het opkomende antisemitisme ze raakt.
Vraag moslims in je omgeving of zij te maken krijgen met moslimhaat, en wat dit met hen doet. Spreek je steun uit.
Onderwerp(en):
Label(s):
©2024 Stichting PaRDeS | Privacy | Disclaimer
envelopephoneclockmagnifiercrossmenu