TENACHON nummer 51

TENACHON nummer 51

Democratie

Moderne concepten laten zich vaak lastig met klassieke teksten verbinden. Zelfs vanuit de antieke Griekse context waar het begrip democratie zijn wortels heeft, kan dit begrip niet zomaar een-op-een vertaald […]
Exemplaar aanvragen

Moderne concepten laten zich vaak lastig met klassieke teksten verbinden. Zelfs vanuit de antieke Griekse context waar het begrip democratie zijn wortels heeft, kan dit begrip niet zomaar een-op-een vertaald worden naar onze tijd. Wat hebben de klassieke teksten ons te vertellen over democratie? In deze aflevering van Tenachon onderzoeken we deze vraag.

Kring 1 begint direct bovenstaande vraag te problematiseren. De auteurs vragen zich af of je de Bijbel kan gebruiken om hedendaagse concepten te duiden. Zij komen tot de conclusie dat hoewel de Bijbel niets zegt over het begrip democratie, antieke leraren, overleveringen en interpretaties wel een vruchtbare voedingsbodem kunnen zijn voor een samenleving die waarden als vrijheid, gelijkheid en zeggenschap als essentieel beschouwt.

Kring 2 onderzoekt aan de hand van tekststudie in het dubbelwerk Lucas-Handelingen de betekenis van Romeins bestuur voor de verspreiding van de christelijke boodschap. Met name wordt er gekeken naar de betekenis van het Romeins burgerschap van Paulus.

Kring 3 neemt als startpunt literatuur welke stelt dat islam en democratie niet verenigbaar zijn. Daartegenover wordt een andere groep geplaatst die meent binnen de islam overeenkomsten te herkennen. De bijdrage is een zoektocht naar antwoorden.

Kring 4 presenteert een ervaringsverhaal. Hoe handel je als gelovig christen en politicus op integere wijze? Zeker op momenten dat je zelf denkt integer te spreken, maar een ander je diskwalificeert vanwege je geloof.

Kring 5 zoekt de relatie tussen democratie en verbeelding met behulp van het werk van filosoof Gayatri Chakravorty Spivak. Vanuit opvattingen en inzichten uit de literatuurwetenschap is zij een gids die ons door het landschap van de democratie leidt.

In kring 6 wordt Emy Koopman geïnterviewd, een gesprek over de angst voor een harde samenleving.

Aanvraagformulier


Abonneeservice

T 06 – 40 22 89 23
(ma t/m vrij van 9:00-17:00 uur bereikbaar)
tenachon@stichtingpardes.nl
ISSN: 1388-6297
©2023 Stichting PaRDeS | Privacy | Disclaimer
envelopephoneclockmagnifiercrossmenuarrow-right