TENACHON nummer 57

TENACHON nummer 57

Land

Het paradijs, het beloofde land, El Dorado, Luilekkerland, Utopia... zowel in religies als in de wereldliteratuur spelen plekken waar wensen en dromen vorm krijgen een belangrijk rol. Mensen zetten hun […]
Exemplaar aanvragen

Het paradijs, het beloofde land, El Dorado, Luilekkerland, Utopia... zowel in religies als in de wereldliteratuur spelen plekken waar wensen en dromen vorm krijgen een belangrijk rol. Mensen zetten hun leven op het spel om zo’n land te bereiken of te realiseren.

In dit nummer cirkelen we rondom het thema ‘land’.
Het probleem dat de auteurs van kring 1 bij het thema ‘land’ ondervonden, is dat veel mensen er bij voorbaat een sterke mening over hebben. Kan je als schrijver tegemoetkomen aan al die meningen? Kan je om gebouwde stellingen heen en de valkuilen omzeilen? Het antwoord op deze vragen is ongetwijfeld nee. Elk spreken over een land of cultuur kan problematisch zijn – denk bijvoorbeeld aan Nederland en de excuses voor het slavernijverleden – maar dat geldt in nog hogere mate voor het spreken over Israël. Toch waagden we een poging.

Kring 1 brengt de begrippen land, beloofd land en heilig land naar voren en onderzoekt wat die ons kunnen zeggen. In hoeverre is land levensgrond?

Kring 2 laat de betekenis van land in het evangelie van Marcus zien. Land is niet alleen een concrete plek, maar wordt ook gebruikt in theologisch verwijzende zin.

Kring 3 verkent de betekenis van land als (natie)staat binnen de islam. Hoe verhoudt een nationale staatsvorming zich met de universele aanspraak van de islam?

Kring 4 stelt het eigenaarschap van land centraal. Wie bepaalt wie eigenaar is van land? We lezen over een botsing tussen inheemse gemeenschappen met huidige machthebbers.

Kring 5 laat de kracht en zwakte van verhalen over land zien aan de hand van Tarkovsky’s film Stalker. Een gestold verhaal over land biedt een zeker gemak en zekerheid, maar heeft niets met waarheid te maken.

In kring 6 komt dichter/schrijver Hannah van Binsbergen aan het woord naar aanleiding van haar recent verschenen bundel Kokanje (Luilekkerland). Een gedachteoefening over de vraag of we naar dit Luilekkerland moeten verlangen of dat het een dystopie blijkt te zijn.

Namens de redactie,

Niek de Wilde

Aanvraagformulier


Abonneeservice

T 06 – 40 22 89 23
(ma t/m vrij van 9:00-17:00 uur bereikbaar)
tenachon@stichtingpardes.nl
ISSN: 1388-6297
©2024 Stichting PaRDeS | Privacy | Disclaimer
envelopephoneclockmagnifiercrossmenuarrow-right