Toen we in het vorige nummer de vooraankondiging voor deze Tenachon schreven, konden we niet vermoeden dat het thema ‘grenzen’ zo actueel zou worden. Landsgrenzen en morele grenzen worden geschonden. Over beide soorten grenzen leest u in de bijdragen.
Kring 1 verkent grenzen vanuit het rabbijnse jodendom. Als ondertitel heeft dit artikel ‘een nieuwe kijk’. Die bestaat eruit dat grenzen kunnen verbinden in plaats van uiten of buitensluiten.
Kring 2 onderzoekt de houding van koloniale kerken in De West. Wie mochten er volwaardig lid worden? Welke argumenten werden er gebruikt om mensen buiten te sluiten of toe te laten treden?
In kring 3 worden vanuit hindoeïstisch perspectief met behulp van het begrip ‘dharma’ lijnen getrokken om morele grenzen in kaart te brengen. Zowel ten aanzien van traditionele onderwerpen als van actuele zaken.
Kring 4 duikt in een online videospel. In ‘Bioshock Infinite’ is het doopsel een grens waar men doorheen moet om verder te kunnen spelen. Waar ligt de grens tussen fictie en werkelijkheid en wat kan een ‘game’ ons leren over de grenzen van ons handelen?
Kring 5 zoekt naar de grenzen in een geglobaliseerde wereld. Waar voelen we ons thuis, met wie voelen we ons verbonden en hoe verhouden we ons ethisch tot ‘the global village’?
Kring 6 is een gesprek met professor literatuurwetenschap Reij Rosello over grenzen die we in ons leven tegenkomen en niet als zodanig herkennen, en over de aarzeling bij het naderen van een grens: ‘oversteken, openzetten, afsluiten, verdedigen of alleen maar erkennen?’
De foto’s in dit nummer zijn gemaakt door David Serphos en vormen een eigen beeldverhaal. Ze gaan over de eroev (sjabbatsgrens) van Amsterdam, die in 2008 na vele jaren weer in gebruik werd genomen.
Namens de redactie,
Niek de Wilde