Verlangen is zelden een enkelvoudig begrip. Dat blijkt ook uit de bijdragen in deze Tenachon. In meerdere richtingen verkennen we dit thema.
Kring 1 bekijkt het begrip verlangen thematisch aan de hand van de joodse uitlegtraditie. Verlangen wordt gezien als een ‘motorwoord’ dat ons in beweging zet naar iets of iemand toe.
Kring 2 besteedt aandacht aan de Ierse filosoof, dichter en kenner van de Keltische spiritualiteit, John O’Donohue. Door zijn beeldspraak verwoordt hij herkenbare verlangens en behoeften van mensen in de 21e eeuw. Het gaat daarbij niet alleen om het menselijk, maar ook om het goddelijk verlangen.
Kring 3 onderzoekt het begrip verlangen in relatie tot zingeving rondom de vraag hoe verlangen samenhangt met ‘er zin in hebben’, met onze drang tot leven, met streven en willen.
Kring 4 staat stil bij het begrip verlangen aan de hand van een intrigerende foto van de Berlijnse fotograaf Florian Hetz, uit zijn boek The Matter of Absence.
Kring 5 verbindt verlangen met de onlinewereld van de sociale media. Valt de perfecte onlinewereld uiteindelijk te verbinden met de wereld offline?
Kring 6 laat dichter en liedtekstschrijver René van Loenen – met 19 tekstbijdragen aan het nieuwe Liedboek van de PKN – aan het woord. Een gesprek dat besluit met de opmerking dat verlangen naar iets dat niet vervuld wordt ook gezien kan worden als een aspect van menswording.
De foto’s in dit nummer draaien om een muurschildering in de Indische buurt in Amsterdam die ook over verlangen gaat.
Namens de redactie,
Niek de Wilde