Haftara Isaiah 6:1-13, 7:1-6, 9:5-6

Haftara Isaiah 6:1-13, 7:1-6, 9:5-6

17 Shevat 5783

De profetenlezing voor parasja Jitro

door 
Stichting PaRDeS

De profetenlezing van deze week bespreekt Jesaja's visioen van de Hemelse Wagen (de Merkava), een openbaring die door alle Israëlieten werd ervaren bij de berg Sinaï toen God de Tien Geboden gaf - een gebeurtenis die in Tora lezing van deze week wordt verteld.

Jesaja ziet God, zittend op een troon, omringd door engelen. Jesaja beschrijft levendig de engelen en hun gedrag (in termen van ons mensen). Tijdens de duur van dit visioen, meldt Jesaja zich vrijwillig om afgezant van God te zijn, om zijn boodschap aan de Israëlieten over te brengen. Hij ontvangt onmiddellijk een deprimerende voorspelling met betrekking tot de verbanning van het volk en het lijden als straf voor hun vele zonden en het land van Israël zal leeg en woest achtergelaten worden.

Hoewel, uit een "stronk" van het Joodse volk zal uiteindelijk een nieuw volk groeien.

Bron: Haftorah in a Nutshell

Studiecentrum voor Noachieten uit de vier windhoeken.

Een ander eerder gepubliceerd commentaar.

Ook heel interessant, in de Open Sidoer, een ‘woord voor woord’ en troop voor troop’ vertaling van deze haftara:  https://opensiddur.org/readings-and-sourcetexts/weekly-torah-readings/annual-cycle/sefer-shemot/parashat-yitro/haftarah-reading-for-parashat-yitro-chantable-english-translation-with-trop-by-len-fellman/

Archives

©2024 Stichting PaRDeS | Privacy | Disclaimer
envelopephoneclockmagnifiercrossmenuarrow-right