Zecharja 8 :1-19

- Acharé-Mot
28 Nisan 5782

Sjabbat Atsmaoet/Tekoema

De afgelopen week hebben we op 28 april een dieptepunt in de Joodse geschiedenis herdacht, de Sjoa (Jom Ha-sjoa we-hagevoera). De haftara die gewoonlijk daarbij gelezen wordt vindt u hier: https://alkmaarsesynagoge.nl/haftara-jesaja-6610-23/

In de komende week herdenken we op 5 mei een hoogtepunt, Onafhankelijksdag (Jom ha-Atsmaoet). De sjabbat wordt ook wel Sjabbat Tekoema genoemd (sjabbat van de stichting). Daarom heet dit jaar deze sjabbbat Sjabbat Atsmaoet/Tekoema en lezen wij ook Deuteronomium/Devariem 8:1-10, waarin Israël op het hart wordt gedrukt ook in betere tijden God en zijn geboden niet te vergeten en waarbij als haftara Zacharia/Zecharja 8 :1-19 wordt gelezen, waarin een profetisch en messianistisch beeld van een hersteld en vredig Jeruzalem wordt geschetst.

Hier de volledige tekst van de bijbel in gewone taal:

Archives