Avinoe

Archieven

Winkel

Avinoe

De joodse achtergronden van het Onze Vader
Marcel Poorthuis, Theo de Kruijf

Het is bekend: een spannend verhaal heeft een hoofdpersoon die allerlei moeilijkheden tegenkomt. Hij weet die te overwinnen en uiteindelijk viert hij de overwinning.

Eigenlijk is het met het geloof niet anders. Een mens zoekt zijn weg door het leven en komt veel obstakels tegen: verdriet, tegenslag, maar ook uitdagingen die hij moet overwinnen om verder te komen. Zo gaat de levensweg samen met groei, met verdieping van levenservaring die niet mogelijk zouden zijn als een mens alleen voor het gemakkelijke en positieve zou hoeven te kiezen.

Dat is misschien ook wat er bedoeld wordt met de bijbelse notie van beproeving. Abraham die gevraagd wordt zijn zoon aan God te offeren / op te dragen, leert dat als een beproeving van God te zien. Hij komt daardoor tot nieuw inzicht: God wil overgave, maar geen geweld, God wil dat de zoon een kind van God is, niet bezit van Abraham. Vandaar: “Het gebeurde dat God Abraham beproefde”. Abraham wordt beproefd, ja zelfs op de proef gesteld. Zover durft de bijbel te gaan!

In het joodse ochtendgebed komt die gedachte weer terug, maar daar wordt tevens gebeden om niet in de macht van beproeving te geraken.

Breng mij niet in de macht van het kwaad,

Noch in de macht van beproeving,

Noch in de macht van schande.

Het lijkt erop dat goed en kwaad verstrengeld zijn, zodat we niet altijd kunnen uitmaken of wat kwaad was toch niet ook goeds bevat.

In Avinoe wordt dieper ingegaan op de joodse achtergronden van het Onze Vader. Speciale aandacht is er voor de betekenis van beproeving / bekoring / verzoeking. Uitnemend geschikt voor bijbelkringen en leerhuizen.

Bij afname van 10 of meer exemplaren ontvangt u € 2,50 korting.

Prijs: 

14,50

Producten

Winkelmand

©2024 Stichting PaRDeS | Privacy | Disclaimer
envelopephoneclockmagnifiercrossmenu